Det vanligste utdanningsløpet er å gjennomføre 2. årig programfag fra videregående skole + 2. årig opplæring i bedrift, for så å gå opp til en fagprøve. Det finnes også flere veier til et fagbrev.
Alternativ A – 3,5 års læretid i bedrift
Har bedriften ansatte med godkjent fellesfag fra videregående skole? Den enkleste måten å ta fagbrev på er da å tegne en lærekontrakt. Har man fellesfag fra før gir dette 3 til 6 måneders fratrekk på læretiden, i tillegg får man også fratrekk for relevant praksis. Læretiden blir derfor ofte kortere enn 3,5 år. Om man har behov for kompetanseheving tilbyr SOA en rekke fagkurs innen anleggsgartnerfaget. Når tiden er inne melder lærlingen seg opp til sentralt gitt eksamen i anleggsgartnerfaget. Lærekontrakten tegnes mellom opplæringskontoret, lærlingen og bedriften.
Alternativ B – Fagbrev på jobb
«Fagbrev-på-jobb» er en ordning som retter seg mot ansatte som ikke har fellesfag fra videregående skole. For å kunne benytte seg av ordningen må man ha minimum 1 års praksis i faget og ikke mer enn 4 år. Om man har behov for kompetanseheving tilbyr SOA en rekke fagkurs innen anleggsgartnerfaget. Når tiden er inne melder kandidaten seg opp til sentralt gitt eksamen i anleggsgartnerfaget. SOA gir lik oppfølging for Lærlinger og Fagbrev-på-jobb- kandidater. Lærekontrakten tegnes mellom opplæringskontoret, «fagbrev på jobb-kandidat» og bedriften.
Alternativ C – Praksiskandidat (privatist)
For å kunne ta fagbrev som praksiskandidat må man kunne dokumentere minst 5 år praksis fra yrket samt ha bestått sentralt gitt eksamen i anleggsgartnerfaget. Om man har behov for kompetanseheving tilbyr SOA en rekke fagkurs innen anleggsgartnerfaget. Her tegnes ingen lærekontrakt. Kandidaten dokumenterer og melder seg selv opp til fagprøven.