Yrkes-VM i Abu Dhabi!

 

VM (WorldSkills) i yrkesfag ble åpnet med en storslagen seremoni 14. oktober, i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Dette er verdens tredje største arrangement, etter OL og fotball VM. Anleggsgartnerfaget ble representert av 1-årslærlingene Mads André Joakimsen og Kasper Aurstad fra Nordland.

I fire hektiske dager, under enormt arbeidspress kjempet Mads André Joakimsen (lærling hos Anleggsgartner Svein Erik Johansen i Bodø) og Kasper Aurstad (lærling hos Tangen Uteanlegg i Mo i Rana) om den gjeve pallplassen i anleggsgartnerfaget under Yrkes-VM.  Det å være med i et verdensmesterskap er en seier i seg selv, og gutta gjorde en suveren innsats med 663 poeng tett opp mot den magiske grensen på 700 poeng som gir Medal of Excellence. Etter en fastsatt hageplan skulle anleggsgartnerne bla. sette opp mur, bygge trapper og legge heller av sandstein, lage benker, sette opp levegg, plante variert vegetasjon. Selvfølgelig var ørkenplanter en del av oppgaven. Arrangøren hadde store utfordringer med å skaffe nok og riktige materialer, og av alle ting var det mangel på sand (i ørkenbyen) som skulle hindre anleggsgartnerne å komme i gang til riktig tid på dag 3. På grunn av at oppgaven viste seg å være for stor ble dommerne enige om å utelate vannarrangement, som alltid har vært en del av WorldSkills oppgavene.

Mads André og Kasper hadde med seg en solid heiagjeng fra Norge til Abu Dhabi. Foruten familie stilte Ragna Berg (veileder for laget og fagkonsulent fra SOA), Linda Louise Næss (fagkonsulent i SOA), Patryk Chesy (dommer fra SOA/Skaaret Landskap AS)

Intervju p arabisk TVIntervju p arabisk TVIntervju p arabisk TV

Den norske ambassade ved Minna Crozier, var også blant heiagjengen! 20 norske deltakere i 18 ulike yrkesfag kjempet mot 1300 andre deltakere fra hele verden. Dessverre ble det ingen medaljesanking for den norske delegasjonen denne gang, men det la ingen demper på avslutningsseremonien.

Norge fikk for øvrig hele fem "Medallion of excellence", som betyr at deltakerne har fått en poengsum på 700 eller over. Maks poengsum er 800, hvilket tilsier det at deltakeren ligger på et høyt internasjonalt nivå!

I kategorien Landskape gardering, var det Italia som gikk av med seieren.
Sølvet gikk til Sveits, og bronsemedalje ble delt mellom Kina og Estland:

Billakkerer Gullbjørg Ekre fra Tuven Billakkering på Notodden, ble kåret til Best of Nation.

WorldSkills er en storstilt yrkesmesse. Skoleklasser og ungdommer fra et stort område rundt Abu Dhabi ble busset inn for å se og oppleve konkurransen, og fikk informasjon om de mulighetene yrkesfag gir. Dette er en fantastisk arena for å bli kjent på tvers av fag, kultur og religion!

Kontakt oss
f logo50Besøk oss på Facebook!
www.facebook.com/soasenter
ASAK miljøstein
park & anlegg
NAML
Klikk her for FAGUS!
Klikk her for vea!
SOA er godkjent i disse fylker:
Aust-Agder Agder
Hedemark Innlandet
TrndelagSkjold Trøndelag
Vestfold Vestfold og Telemark
Østfold Viken
Oslo Kommune Utdanningsetaten
Oslo kommune

Nye, nyttige linker :
www.hage.no
www.bygg.no
Velg Naturbruk
På veilederforum.no finner du alt fra lover og forskrifter til nyttige tips om veiledningssamtalen.
www.veilederforum.no
Litteratur til
autorisasjonskurs
i plantevern

Ikke SOA Medlem?