World Skills 2013

  Worldskills hjemmeside

WorldSkills Competition arrangeres hvert annet år. Unge, dyktige deltakere under 23 år fra hele verden deltar. WSC ble arrangert første gang i 1950. Siden den gang har arrangementet vokst til et gigantarrangement med nesten 1000 deltakere fra nærmere 50 land. Norge deltok første gang i 1991 i Amsterdam.

World Skills Norway er den norske, nasjonale organisasjon for World Skills International og er Norges representant i de internasjonale organene som er knyttet til World Skills.

World Skills Norway skal arbeide for norsk deltakelse i World Skills Competition og sørge for at norske ungdommer får anledning til å kvalifisere seg til, og å delta i internasjonale konkurranser.

Hensikten med yrkeskonkurranser er å fremme motivasjon og kvalitet i yrkesutdanningen, samt øke rekrutteringen til yrkesfag. Ved å delta i internasjonale konkurranser får vi viktig tilbakemelding på vår utdanning og vi knytter også nye, internasjonale kontakter.

Profil av deltagerne

Lars Harald Frågodt er en av deltagerne som har kvalifisert seg til å delta i World Skills Competition i Leipzig Lars Harald Frågodt. Lars Harald vokste opp på gård i koselige Flesberg i Numedal. Han er vant til å jobbe utendørs hjemme på gården og i skogen, og anleggsgartnerfaget ble et naturlig valg for Flesberggutten. For de som ikke vet det, Lars Harald ble junior norgesmester i motorsag denne høsten, han slo selveste verdensmesteren i deløvelsen kvisting! Lars Harald er også aktiv med i Buskerud Bygdeungdomslag og sitter i fylkesstyret som tevlingsleder. Friluftsliv, jakt og fiske.

Etter ungdomsskolen begynte Lars Harald på Vg1 Naturbruk på Kongsberg videregående skole, avdeling Saggrenda. Det var et helt naturlig valg å fortsette på Vg2 anleggsgartner- og idrettsanleggsfaget på samme skole. Etter å ha fullført Vg2 begynte Lars Harald som lærling i en av våre medlemsbedrifter i Buskerud, Anleggsgartner Bjørn Bekkevold. Bjørn Bekkevold startet en liten anleggsgartnerbedrift i 1985, men har gjennom årene utvidet bedriften. I dag har bedriften 12 faste ansatte, noen ekstra sesongarbeidere, varierte arbeidsoppgaver, nok av utfordringer og et trivelig arbeidsmiljø. Lars Harald syntes dette er en utmerket bedrift å fullføre læretiden sin i. Det blir en travel vår for Lars Harald, med fagprøven i juni 2013 og World Skills Competition måneden etter.

Catharina Botnmark Edvardy er opprinnelig fra Skedsmo, men hun har jobbet hardt og endelig fått kjøpt sin Catharina Botnmark Edvardy egen leilighet på Hvam. Catharina er ikke redd for å jobbe og hun har hatt ekstra jobber både på Shell og i barnehage, ikke få somre har hun også vært hund, katt og hestepasser. Selv etter omfattende skader i armen på grunn av fall fra hesten, er hest fremdeles favoritt dyret, men tiden strekker dessverre ikke helt til lenger. Denne blide og utadvendte jenta er allsidig, hun har til om med vært klubbmester i kunstløp! Vi er sikker på at hun blir en god representant for Norge under World Skills i Leipzig.

Vg1 Naturbruk ble gjennomført på Hvam videregående skole, det sammen med Vg2 anleggsgartner- og idrettsanleggsfaget, og fagprøven ble bestått med glans denne sommeren.

Det var naturlig for Catharina å begynne som lærling i bedriften Bergheim Snøservice AS på Skedsmokorset i Akershus. Der var hun kjent fra tidligere, først som vaskehjelp når hun gikk på ungdomsskolen og senere som sommerhjelp i flere sesonger.

Catharinas arbeidsgiver syntes det er positiv at hun får mulighet til å delta i verdens største konkurranse i yrkesfag. Bedriften legger derfor forholdene vel til rette for at hun skal kunne gjennomføre samlinger og trene før konkurransen i Leipzig til sommeren. Det er ikke umulig at alle bedriftens ansatte reiser til Leipzig for å heie på henne!

For begge deltagerne venter mange utfordringer og spennende tider mot World Skills Competition. Det norske landslagsteamet skal også konkurrere mot flere nordiske land i Sverige denne våren, flere samlinger med World Skills Norway venter, og ikke minst en god del trening før det braker løs i Leipzig.

Vil du vite mer om World Skills Competition: www.worldskills.org og www.worldskills.no

Kontakt oss
f logo50Besøk oss på Facebook!
www.facebook.com/soasenter
ASAK miljøstein
park & anlegg
NAML
Klikk her for FAGUS!
Klikk her for vea!
SOA er godkjent i disse fylker:
Aust-Agder Agder
Hedemark Innlandet
TrndelagSkjold Trøndelag
Vestfold Vestfold og Telemark
Østfold Viken
Oslo Kommune Utdanningsetaten
Oslo kommune

Nye, nyttige linker :
www.hage.no
www.bygg.no
Velg Naturbruk
På veilederforum.no finner du alt fra lover og forskrifter til nyttige tips om veiledningssamtalen.
www.veilederforum.no
Litteratur til
autorisasjonskurs
i plantevern

Ikke SOA Medlem?