WorldSkills 2009

 

(Klikk på bildene for forstørrelse)
Bilder i fra VM i Calgary finner du her...
Nyhetsbrev i fra WorldSkills Norge
Landslagsavisen (PDF) Klikk her for presse ang. WorldSkills og landslaget

WorldSkills Competition, eller Yrkes-VM, arrangeres hvert annet år. Unge, dyktige deltakere under 23 år fra hele verden deltar. WSC ble arrangert første gang i 1950. Siden den gang har arrangementet vokst til et gigantarrangement, med nesten 900 deltakere fra nærmere 50 land. Norge deltok første gang i 1991 i Amsterdam og anleggsgartnerfaget var for første gang med i WSC i Japan 2007.

Organisasjonen skal arbeide for norsk deltakelse i WorldSkills Competition og sørge for at norske ungdommer får anledning til å kvalifisere seg til og å delta i internasjonale konkurranser i yrkesfaglige ferdigheter.

Hensikten med yrkeskonkurranser er å fremme motivasjon og kvalitet i yrkesutdanningen, samt øke rekrutteringen til yrkesfag. Ved å delta i internasjonale konkurranser får vi viktig tilbakemelding på vår utdanning og vi knytter også nye, internasjonale kontakter.

WorldSkills 20091. til 6. september 2009 arrangeres WorldSkills Competition i Calgary, Canada. I samarbeid med OKAB, Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene i Vestfold, Buskerud og Telemark, har vi valgt ut to dyktige anleggsgartnerlærlinger.

Håvard Borgevad er en av deltagerne som har kvalifisert seg til å delta i WorldSkills Håvard BorgevadCompetition i Calgary. Håvard vokste opp på et småbruk i ”eplebygda” Lier, nærmere bestemt Tranby. Han er vant til å jobbe utendørs og anleggsgartnerfaget ble et naturlig valg for Liergutten. Selv om den første spiren til interessen for faget ble vekket når han i ungdomskolen begynte med praktisk prosjektarbeid i Lier kommune. Som nevnt er denne gutten vant til å jobbe, i tillegg til gårdsarbeid og sesong arbeid i Lier kommune, solgte han wienerbrød og boller på Liertoppen Meny mens han var elev på ungdomsskolen.

Etter ungdomsskolen begynte Håvard på GK Byggfag (Vg1) på Åssiden videregående skole i Drammen. I Buskerud ble som kjent tilbudet om anleggsgartnerutdanning på Lier videregående skole, Jensvoll, lagt ned for noen år siden, og Håvard søkte seg derfor videre til VKI (Vg2) anleggsgartner- og idrettsanleggsfaget på Gjennestad Gartnerskole i Stokke. Ingen dårlig erstatning, med tanke på skolens kompetanse, beliggenhet og dens unike læringsarenaer.

Etter å ha fullført siste året på Gjennestad Gartnerskole vendte Håvard tilbake til Lierbygda og han begynte som lærling i en av våre medlemsbedrifter i Buskerud, Hyggen & Fjære AS. Med 8 faste ansatte, noen ekstra sesongarbeidere, varierte arbeidsoppgaver, nok av utfordringer og et trivelig arbeidsmiljø, syntes Håvard dette er en utmerket bedrift å fullføre læretiden sin i. I tillegg syntes bedriftens daglig leder, Bjørn Christian Fjære, at det er spennende og positiv at Håvard skal delta i WorldSkills.

Den andre kandidaten, Jostein Bjørnstad, er også fra et lite småbruk, men med beliggenhet i Jostein Bjørnstad Skiptvet's ”dype skoger” i Østfold, som han selv uttrykker det. Som 13 åring begynte han som ryddegutt på Skiptvet mekaniske verksted, men interessen for anleggsfaget ble først vekket når han i arbeidsuka på ungdomsskolen fikk jobbe hos en lokal entreprenør.

Så skjedde det at Jostein ble bitt av trialkjørings basillen. Jeg har lest at dette er sporten som ”kan få helt gærne unger til og bli like rolige som et lam”. Det som er helt sikkert er at dette er en krevende sport og det ble flere år med aktiv kjøring på høyt nivå for Jostein. Men når tiden var inne for videregående skole og GK Naturbruk (Vg1) på Gjennestad, måtte trialkjøringen legges på hylla, aktiv kjøring og stadige konkurranser lot seg ikke kombinere med studiene. Etter første året var det naturlig for Jostein å fortsette på Gjennestad og han valgte derfor å begynne på VKI anleggsgartner- og idrettsanleggsfaget (Vg2)

I hele læretiden har Jostein vært ansatt i bedriften Aakerholt Steen & Lund AS. Aakerholt Steen & Lund AS ble etablert i 2006, men er en videreføring av bedriften Riis & Aakerholt, som ble etablert så tidlig som i 1966. Bedriften er medlem av MEF, Maskinentreprenørenes Forbund og Jostein er derfor tilknyttet Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene, OKAB, i Vestfold. Bedriften ligger i Sandefjord og har de primære arbeidsområdene i Vestfold, Telemark og Buskerud. Jostein skal opp til fagprøven i anleggsgartnerfaget sommeren 2009 og han trives godt med å jobbe på mange spennende og ulike anlegg, det er nok av utfordringer sier Jostein. Josteins arbeidsgiver syntes også det er positiv at Jostein får mulighet til å delta i verdens største konkurranse i yrkesfag. Begge bedriftene legger derfor forholdene vel til rette for at Håvard og Jostein skal kunne gjennomføre samlinger og trene før konkurransen i Canada september 2009. For begge deltagerne venter flere utfordringer og spennende tider mot konkurransene ”Åpent Nordisk Mesterskap” under samlingen Grønn Stein 09 på Gjennestad, og ikke minst WorldSkills Competition.

Disse to skal i samarbeid med trenerne Tone M Almehagen og John Sikkeland i SOA, ”spisse” formen mot WSC og første trening ble gjennomført i SOA sin øvingshall i Drammen 11. til 13. november. Det blir en del treningsdager frem mot WSC i Canada og det betyr en stor grad av egeninnsats for Jostein og Håvard. Som en del av treningsopplegget før WSC inviterer vi lagene fra Finland, England og Sverige til å delta på Åpent Nordisk Mesterskap under arrangementet ”Grønn Stein 09” på Gjennestad Gartnerskole våren 2009. Konkurransen skal foregå i det nye hagesenteret på Gjennestad Gartnerskole og den blir i størst mulig grad lik konkurransen under WSC.

Første del av treningsopplegget ble gjennomført i SOA sin øvingshall i Drammen, 11. til 13. november

Jostein Bjørnstad
Jostein Bjørnstad og
Håvard Borgevad (t.h.)
Kontakt oss
f logo50Besøk oss på Facebook!
www.facebook.com/soasenter
ASAK miljøstein
park & anlegg
NAML
Klikk her for FAGUS!
Klikk her for vea!
SOA er godkjent i disse fylker:
Aust-Agder Agder
Hedemark Innlandet
TrndelagSkjold Trøndelag
Vestfold Vestfold og Telemark
Østfold Viken
Oslo Kommune Utdanningsetaten
Oslo kommune

Nye, nyttige linker :
www.hage.no
www.bygg.no
Velg Naturbruk
På veilederforum.no finner du alt fra lover og forskrifter til nyttige tips om veiledningssamtalen.
www.veilederforum.no
Litteratur til
autorisasjonskurs
i plantevern

Ikke SOA Medlem?