EuroSkills i Budapest!

EuroSkills-konkurransen har i år 10-års jubileum, men det er første gang konkurransen arrangeres i Øst-Europa. Vertslandet Ungarn gleder seg til å ta imot nærmere 500 ungdommer fra 28 land i Europa, som skal være med å kjempe om EM- tittelen, på tvers av 40 ulike yrker.

Etter en uttakskonkurranse i mars kvalifiserte Nils Karjetta (lærling hos Aakerholdt Steen & Lund AS) og Kjetil Schwoch (lærling hos Strandman AS) seg til å representere Norge og anleggsgartnerfaget under Euroskills 2018 Budapest i Ungarn. Nils og Kjetil er nå i full gang med treninger til konkurransen. I tillegg til å trene på det faglige blir gutta drillet i hva som kreves av motivasjon, samarbeid og ikke minst tempo og effektivitet når startskuddet går  for yrkes-konkurransen.

14 deltagere fordelt på totalt 12 fag er en del av det norske Yrkeslandslaget. I mai deltok gutta sammen med de andre deltagerne på en landssamling med WorldSkills Norway, på NHO-bygget i Oslo. Laget består også av tolv eksperter som trener deltakerne i de ulike fag i forkant, og som i Budapest er endel av de enkelte fagjuryene. På vegne av anleggsgartnerfaget er det Patryk Chesy (SOA/ Skaaret landskap AS) som er ekspert og dommer. Ragna Berg (SOA) stiller nok en gang som trener/ veileder for deltagerne mot EuroSkills i Budapest. Marco Elsafadi, som er en del av Støtteapparatet til Yrkeslandslaget deltok også på samlingen i Oslo og holdt et inspirerende og lærerikt foredrag, om hvordan man best forbereder seg mentalt på stress og uventede situasjoner. Alt relatert til konkurransens mange utfordringer!

På vegne av bransjen har SOA (Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget) de siste årene hatt hovedansvaret for opplæring/ veiledning av lærlinger i anleggsgartnerfaget som har deltatt i WorldSkills og EuroSkills.  Det er også SOA som velger ut deltakerne i anleggsgartnerfaget.

I forbindelse med EuroSkills sitt 10-års jubileum vil det bli holdt en utstilling under arrangementet. Utstillingen vil minnes EuroSkills-konkurransene ved å vise bilder, dele personlige suksesshistorier og minner, vise EuroSkills konkurranserelaterte elementer, og gir også en sjanse til å møte tidligere EuroSkills-konkurrenter. Og hvem vet, kanskje våre deltagere også kan sette preg på framtidige utstillinger?!!

Vi er i alle fall utrolig stolte over å ha fått med oss disse to flinke kandidatene fra to av våre gode medlemsbedrifter i Vestfold. Om du bor i nærheten av Vestfold er det mulig, til beskuelse og inspirasjon, å se anlegget ved anleggsgartnerhallen på Gjennestad videregående skole.

LYKKE TIL I EUROSKILLS, NILS OG KJETIL!!

FOTO: RAGNA BERG
TEKST: LINE STENBRENDEN

Nils og Kjetil

 

Om WorldSkills/YrkesVM/YrkesEM

Bak organisasjonen WorldSkills Norway, står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), 
Landsorganisasjonen i Norge (LO), Utdanningsdirektoratet,Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontorer, skoler og fylkeskommuner

Siden 1950- tallet har det blitt arrangert internasjonale yrkeskonkurranser

76 land, fra alle kontinenter har deltatt i WorldSkills

Norge ble medlem i WorldSkills i 1990, og deltok første gang i 1991 

Norge ble medlem i WorldSkills Europe i 2007, og deltok første gang i 2008

Norge deltar i EuroSkills 2018 med 14 deltagere, fordelt på 12 fag: automatisering (to på lag), sveising, elektriker, frisør, hudpleie, bilfag - lette, bilfag - tunge, anleggsgartner (to på lag), kokk, servitør, helsefagarbeider og resepsjonist.

Øvre aldersgrense er 25 år på EuroSkills, og 22 år på WorldSkills

Kilde: WorldSkills Norway

Kontakt oss
f logo50Besøk oss på Facebook!
www.facebook.com/soasenter
ASAK miljøstein
park & anlegg
NAML
Klikk her for FAGUS!
SOA er godkjent i disse fylker:
Akershus Akershus
Aust-Agder Aust-Agder
Buskerud Buskerud
Hedemark Hedmark
Oppland Oppland
Telemark Telemark
TrndelagSkjold Trøndelag
Vest-Agder Vest-Agder
Vestfold Vestfold
Østfold Østfold
Oslo Kommune Utdanningsetaten
Oslo kommune

Nye, nyttige linker :
www.hage.no
www.bygg.no
Velg Naturbruk
På veilederforum.no finner du alt fra lover og forskrifter til nyttige tips om veiledningssamtalen.
www.veilederforum.no
Litteratur til
autorisasjonskurs
i plantevern

Ikke SOA Medlem?