Reisebrev fra Kimberly Reierskog
Kontorlærling i England


Reisebrev fra Andreas Wikdahl Geisnes
Anleggsgartnerlærling i England

Nok et fint reisebrev i fra Andreas!

Irsk flagg Reisebrev fra Arne Kristoffer Ystgård
     Dublin, Irland

Litt om utvekslingen:Leonardo da Vinci-programmet er rettet mot fag- og yrkesopplæringen i Europa, og er en del av EUs program for livslang læring (LLP).

Gjennom arbeidspraksis i en bedrift eller yrkesfaglig opplæring i et annet europeisk land legges mulighetene til rette for mange erfaringer å ta med seg inn i arbeidslivet

Rapport fra Svend Marius Haugum som var i Spania.
I løpet av praksistiden i Spania har jeg utført følgende oppgaver : Spania
  • Klipping av greens, tees, roughs og gangveier
  • Raking og profilering av sandbunkre
  • Reparasjon av for eksempel vanningsgrøfter og sprinkleranlegg
  • Beskjæring av palmer
  • Planting av palmer
  • Det var veldig mye vann på banene, så dette førte til at jeg lærte å drenere bort overflatevann

Jeg føler jeg har tilegnet meg kunnskap for et godt vedlikehold av golfbaner.

Personlig mener jeg at å ta litt av læretiden i utlandet er et bra tilbud. Jeg har lært mye som jeg mest sannsynlig ikke har kommet til å lære hos firmaet mitt i Norge. Det er mange utlendinger i norske anleggsfirmaer, mange som ikke snakker norsk. Og da er det vanskelig å vite hva de tenker når de ikke kan kommunisere på norsk eller engelsk.
Når jeg var i Spania følte jeg meg som dem, det var vanskelig å forstå hva de mente når jeg ikke kunne språket. Så nå vet jeg hvordan det er å være i Norge og ikke kan snakke med kollegene i firmaet. Og det er bra lærdom i å vite hvordan de føler seg når de møter opp på en arbeidsplass hvor ingen snakker det språket de snakker.

Tilde Waltoft er vår lærling hos Uteanlegg AS i Drøbak. Tilde er ei flink og engasjert jente som skal ta fagprøven i juni. Hun var utplassert i Spania i vinter, og nå har hun vært i London på "Chelsea flower show, 2015"

Her er hennes REISEBREV!


Ola Kjos har med veldig gode resultater gjennomført SOAs nettstudie i Idrettsanleggsfaget. I sitt daglige er han ansatt ved Bymiljøetaten i Oslo. Han var en av de heldige, som kom gjennom nåløyet og fikk delta ved Erasmus utviklingsprogram i Irland denne våren!

LES hans reisebrev og se bilder fra turen hans her!

Vi i SOA er opptatt av internasjonalisering og dette året (2012/2013) har SOA tre jenter utplassert i ulike Europeiske land.

Eriane Wennevold, lærling i bedriften Maskin og Utemiljø i Mysen, skal være en måned i Dublin.

Ingvild Ødegård Ottesen er lærling i bedriften Anleggsgartner Eiken & Sønn i Asker og skal være tre måneder i Besancon i Frankrike. Hun skal jobbe i bedriften ISS Landscaping, bedriften er godkjent lærebedrift og er en stor aktør innenfor faget. Oppholdet starter med 4 ukers språkkurs i fransk og deretter 9 ukers arbeidspraksis.

Mona Hobøl Bjørnerud er lærling i bedriften Anleggsgartner Reidar Kristiansen i Oslo. Hun skal være utplassert i bedriften ELC, Environmental Landscapes Consortium på Malta. Nærmere informasjon om bedriften: se www.elcmalta.com

SOA lærling Fredrik Millstein er utplassert til Sardinia i tre måneder
Følg med på bloggen hans her

09. januar 2011 reiste vår lærling Fredrik Hafstad Millstein til Sardinia. Han skal bo i byen Alghero og i de tre første ukene skal han sitte på skolebenken og lære italiensk.
Etter tre uker med undervisning skal han jobbe på Domomea Country & Golf Resort, et nyåpnet golfanlegg, som det eneste i Alghero.
For nærmere informasjon om golfanlegget se: www.domomeagroup.com/country-resort
Følg med på Fredriks blogg (her)

05. februar 2009 reiser Simen Glomstein fra Vestfold, 2. års lærling i bedriften Strandman AS, til Spania. Han skal være utplassert gjennom Eus utdanningsprogram, Leonardo da Vinci i 3 måneder. Simen skal delta på et 3 ukers intensivkurs i spansk og deretter jobbe på en golfbane i samme området. Sørspansk Språkskole som er en norskdrevet språkskole i Andalucía i Sør-Spania. Skolen ligger i en spennende region med svært gammel historie og et levende andalusisk kulturliv, i tillegg er det kun 15 min til mange vakre og lange sandstrender ! Skolen tilbyr meget gode innlosjeringsmuligheter og har norsktalende ledelse.

Simen Glomstein   Simen Glomstein   Les Simens blog her!
Noen bilder i fra Simen (Klikk på bildene for forstørrelse)

pdf Irland - Reisebrev fra Ola Kjos (2015) Irsk flagg
pdf Nok et fint reisebrev fra Andreas Wikdahl Geisnes
pdf Irland - Reisebrev fra Arne Kristoffer Ystgård (2014) Irsk flagg
Reisebrev fra Kimberly Reierskog - Kontorlærling i England (2014)
pdf Reisebrev fra Andreas Wikdahl Geisnes - Anleggsgartnerlærling i England (2014)
Reisebrev fra Sardinia - av Ray Sandholm (2013)
Reisebrev fra Spania - av Ingrid Victoria Halvorsen (2013) Spania
Irland - referat fra turen av Eriane Wennevold (2012) Irsk flagg
Reisebrev fra Spania - av Magnus Nyheim (2010) Spania
pdf En av våre lærlinger fikk støtte fra SOA til en studietur til England våren 2009. Les rapporten fra Martin Wynns studietur til England her (2009).
pdf Språkkurs og praksisopphold i Spania - av Kristian (2008) Spania
pdf Utvekslingstur til Dublin - av Henrik Erichsen (2007) Irsk flagg
Irland - referat fra turen av Yngvild Wennevold (2007) Irsk flagg
Rapport fra Irland av Håkon Bæverfjord (2007) Irsk flagg
Reisebrev fra Stine Lie (2006) Irsk flagg