Grøntanleggslærling:

- Dette anbefales

Park & Anlegg har fulgt Stine Lie gjennom hennes tid som lærling. Hun har tilbrakt 1 måned som utvekslingsstudent i Irland i vinter. Det har vært en måned hun trolig vil huske resten av livet og opplevelsen har gitt mersmak. Her følger et reisebrev fra den grønne øya i vest:

Søndag 19. februar landet vi i Irland. ”Vi” vil si fire norske jenter, hvorav en anleggsgartner, to kokker og en frisør. Vi bor like ved hverandre og blei hentet på flyplassen og kjørt til Ballybrack, der familiene møtte oss. Blei rett og slett kastet ut i det:-)

Vi norske møtes hver dag etter middag og farter rundt. I helgene reiser vi rundt på shopping og utflukter. Vi får tid til å se masse etter arbeidstid. Tida flyr fort.

Jeg bor hos en hyggelig familie. De har to voksne gutter som bor hjemme og de har stadig studenter boende. Da jeg kom, var det en gutt fra Italia der og nå har det kommet en jente fra France. Mary (mor i huset) setter frem frokost til meg og lager lunsjpakke. Kl. 17.00 kommer jeg hjem til ferdig middag og klærne vaskes, så jeg kan ikke klage. Jeg har eget soverom som er stort nok til mitt bruk. Der sover og spiser jeg, og ser på TV. De har TV i alle rom utenom badet. Det er visst vanlig her. Og så spiser de mye. Jeg har ennå ikke klart å spise opp middagen min. Søtmonser er de også. Potetgull og sjokolade med på jobb...not me!

Jobben
Jeg begynte i firmaet Landscapers onsdag 22. februar og ble satt i et team sammen med to hyggelige karer som heter Terry og Berry. Det er 13 ansatte i firmaet. De har slitne biler og slitent utstyr, men de får utført arbeidet sitt.

Unntaket er når det regner, for da søker vi ly i bilen eller under tak. Jeg hadde med regntøy, men det brukes ikke her. Vi jobber mellom regnbygene.

Det snødde for en uke siden. Ikke mye, men det er 3 år siden sist. Det var også ganske kaldt her forrige uke og de sier det var rundt 10 år siden sist det var så kaldt. Men nå er det mildt, rundt 6-10 grader. Dermed har også regnet kommet tilbake.

Arbeidstiden er fra 8.30-17.00 inkludert to pauser. Alle møtes på lageret hver morgen, og det ligger bare 10 minutters gange fra der jeg bor. Vi må ordne med arbeidsklær selv, men ”the Boss” gir oss sko og hansker. Det betyr at de ansatte ikke har firmalogo eller annen reklame for bedriften på klærne. Lønning blir utbetalt hver fredag.

Etter som det ikke er mye kulde og tele her, er mange oppgaver lettere enn i Norge. Dessuten er det utrolig grønt og fint over alt. Men jeg har ikke jobbet med det grønne enda.

Nå legger vi en patio i en privathage. Jeg ville kalt steinen vi legger for skifer, men de kaller det noe annet her. Den er i alle fall fra India og kommer i fire forskjellige størrelser.

Jeg står ikke bare og ser på heller. Jeg har hjulpet Berry med å legge steinen og puslet det sammen, mens Terry har blandet betong og kommet med stone til oss:-) De på jobben trur jeg er en kylling, for jeg får så vidt lov til å bære tunge ting. De sier de synes jeg er flink til å jobbe, men jeg trur ikke de har jobbet sammen med mange jenter. Men jeg må skryte litt av Berry og Terry, og si at de er veldig koselige å jobbe sammen med. Siden vi ikke blir ferdige med jobben før jeg drar, skal de sende bilder med det ferdige prosjektet til meg.

Jeg skal jobbe med dem hele perioden jeg er her, det vil si til 15.mars. Det blir en litt trist dag, for jeg trives godt:-(

17.mars er Saint Patricks day, så den får vi med oss før vi drar. Hjemreisen er 18.mars.

Jeg angrer ikke på at jeg blei med på dette og anbefaler andre lærlinger å gjøre dette. Jeg skal tilbake!

Hilsen Stine

/fagprover/2006/Stine/012_12.jpg