Magnus Nyheim 16. januar 2010 reiste vår lærling Magnus Nyheim fra Fluberg til Spania. Han var utplassert gjennom Eus utdanningsprogram, Leonardo da Vinci frem til 24. april 2010. Magnus deltok på et 3 ukers intensivkurs i spansk og deretter jobbet på en golfbane i samme området. Alle lærlingene som utplasseres bor i leiligheter som disponeres av Sørspansk Språkskole. Språkskolen er en norskdrevet språkskole som ligger i Andalucía i Sør-Spania. Skolen ligger i en spennende region med svært gammel historie og et levende andalusisk kulturliv, i tillegg er det kun 15 min til mange vakre og lange sandstrender ! Skolen tilbyr meget gode innlosjeringsmuligheter og har norsktalende ledelse. Følg med på Magnus sine reisebrev under....

Reisebrev i fra Magnus Nyheim

Hei. Da er jeg ferdig med perioden i Spania og skal prøve å oppsummere oppholdet så godt jeg kan.

Jeg hadde arbeidsplassen min på et hotell i Jerez de la Frontera i Spania. Her var hovedoppgavene mine å utføre vedlikehold av golfbanen, fotballbanen og hotellparken.

Det var en veldig lærerik og opplevelsesfull tur. Jeg lærte mye faglig og mye språklig og menneskelig.

Vi hadde masse problemer med golfbanen grunnet kraftig rein, på det verste fikk vi ikke klippet en eneste freeway på to uker. Halvparten av de rundt 80 bunkerne på banen var ødelagt. Og fotballbanen var bare et gjørmehull. Men vi jobbet på spreng for å begrense skadene, og når det ble bedre vær ser man det flotte ved å jobbe med det grønne, det vil alltid vokse og reparere seg selv så lenge forholdene er riktige.

Banen ble etter hvert meget bra og det var veldig tilfredsstillende å se resultatet av dreneringsgrøftene, gjødslinga og de reparerte og utskiftede gressområdene på lang sikt.

Vi hadde en stor maskinpark med hovedvekt av maskiner fra John Deere og Toro. Dagelig gjøremål var å klippe green, rake bunkere, klippe freeway, sørge for at golfbiler var vasket og fungerte, aktivere vanningsanlegg. Det er det mest omfattende vanningsanlegget jeg har sett, ganske sikker på at vi har en lang vei å gå når det kommer til å effektivisere bruken av pop-upp spredere og dryppvanning her i Norge. I tilegg kom flytting av hull rundt på greenen og maskinvedlikehold.

Jeg fikk prøve alt av maskiner, jeg ble tatt veldig godt imot og fikk god opplæring i alt jeg foretok meg. Fikk også jobbtilbud så må da ha gjort noe riktig. Det var lærerikt og se hvordan ting ble gjort der nede. Samtidig prøvde jeg å lære bort litt av måten vi gjør ting på her hjemme.

Jeg hadde ikke trodd det skulle være så variert å jobbe på en golfbane, men det var veldig få like dager der. Alltid var det noe nytt å prøve, ordne eller bare oppleve. Det var jo blant annet gøy å lære å beskjære palmetrær, se hvordan et oliventre skal formbeskjæres over tid, eller bare hvordan jordsmonnet er bygd opp.

I tilegg la jeg merke til hvor langt etter vi i Norge ligger når det kommer til det å ha et bymiljø hvor grøntområder fungerer, og dermed ikke er til bry, men til stor glede, hvordan spanjolene har løst dette med universell utforming og metoder for å motvirke lys forurensning. Alt dette var meget enkelt å legge merke til ved å bare gå rundt i byen jeg bodde i.

Min erfaring er at en slik tur har meget positiv effekt på lærlingperioden, føler jeg utviklet meg mye under oppholdet. Ble en dyktigere fagarbeider og ble mye mer bevist på hvor viktig det er å gjøre ting på en korrekt måte.