Irland - referat fra turen
Av Yngvild Wennevold

Aller først må jeg innrømme at jeg ikke hadde så store forventninger til turen. Anleggsgartnerne hadde først hørt at vi kunne reise til Spania, og ble litt skuffet fordi vi skulle til Dublin i stedet for.. Irland hørtes ikke like spennende ut. Jeg kunne ikke tatt mer feil! Måneden i Irland, var den beste måneden i hele mitt liv! Det kunne ikke blitt bedre, for min del i hvert fall..

Jeg hadde det egentlig topp fra dag en.

Vertsfamilien jeg bodde hos, Jenny og Bobby Colgan, er noen av de flotteste menneskene jeg har møtt! De tok meg inn som en av familien, og behandlet meg som alle andre. De spurte meg hver dag hvordan det gikk med meg, og om det hadde skjedd noe med noen andre av de norske så brydde de seg om de også. Jeg kunne ta med meg en venn hjem og sitte å prate med de hjemme uten at det gjorde noe (jeg vet det var flere som ikke fikk lov til det), og bare jeg sa i fra om jeg ikke kom til middag eller sånn ca når jeg kom hjem om kvelden var alt bra. Når jeg reiste, så sa de at jeg skulle bare si i fra når jeg kom tilbake på ferie, så kunne jeg bo hos dem. Det var veldig god mat hver dag og jeg gikk i hvert fall ikke sulten!! Var det steder jeg lurte på eller noe så forklarte de det for meg, og skulle jeg møte opp et nytt sted om morgenen som jeg skulle gå til så gikk de med meg dagen før og viste meg stedet, om jeg ikke var sikker. De gjorde rett og slett turen veldig flott for meg siden de tok sånn vare på meg. Pappa og søsteren min kom også en tur over for en helg, og da tok vertsfamilien kjempegodt i mot dem da de var innom meg en liten tur på søndagen. Pappa ble tatt med på sightsing og de var like begeistret for de som jeg er. De var rett og slett helt fantastiske. Og det at de pratet såpass mye med meg, gjorde at engelsken min ble utrolig mye bedre…

På jobben som anleggsgarter, jobbet jeg for Earthworks Landscape Services, som drives av to partnere Gavin Martin og Darragh Connolly. Jeg ble tatt i mot kjempebra av de! De var nok skeptiske til at jeg var jente i begynnelsen, de som alle norske også er, men allerede første dagen, da de så at jeg kunne jobbe, og fikk høre hva jeg jobbet med hjemme, så fikk jeg et mer eller mindre seriøst jobbtilbud.
Og helt på slutten, så ble jeg virkelig tilbudt jobb. Om jeg kunne tenke meg å reise over dit, så hadde de jobb til meg.

Jeg vil si at jeg lærte en del, men mest om design, materialbruken, plantene di brukte og fargene der borte. Jeg har jo allerede jobbet i snart 2 år som lærling, og mye av det kunne jeg jo fra før av det vi gjorde. Men, det var veldig spennende å se hvordan di gjorde det.

En ting man lett la merke til, var at de hang litt etter i tid enn i Norge. De hadde ikke krafse (1 av 2 ting som er uunnværlig i Norge, det andre er spade), og de brukte ikke kikkert/laser for å sette opp ting, heller ikke snorer. Det gikk veldig mye på øyemål. Og de har nok ikke noe som vi kaller Norsk Standard..

Og en festlig ting, er at de faktisk reiser hjem når det regner. Det kunne du jo ikke finne på å tenke på i Norge. Men jeg ble fortalt at ved lunchtider kunne du finne irer som satt på kne og ba om regn, fordi di ville hjem.. Men de har veldig lange arbeidsdager, når det ikke regner. Vi begynte 8 og var ikke ferdig før halv 6.

Av tingene jeg gjorde der, så jobbet jeg noen dager i National Garden Exhibition Centre, www.gardenexhibition.ie, og utrolig mange andre steder. Jeg var mye med på vedlikehold sammen med Gavin, og han lærte meg utrolig mye om plantene der borte. Ellers så var jeg med å la heller, lagde fontene og fosser, lage mur i naturstein (alene), plantet og gjorde klar underlag osv. Det var i det hele veldig lærerikt. De fortalte meg at deres ”ting” var å lage forskjellige ting til hver hage og ikke noe skulle være likt, og at hver hage skulle være spennende på sin måte, og det var det virkelig. www.earthworkslandscape.ie, der er det bilder fra flere av hagene jeg har vært i.

Men jeg må virkelig gi all ros til dem, for måten de tok i mot meg på. De var helt supre! Darragh kommer over til Norge neste år, for å gå på ski sammen med meg, og Gavin skulle også prøve å komme over da og. Så jeg vil si at jeg fikk gode kontakter der!

Og når jeg er ferdig med fagprøve, og mesterbrevet, så kan det hende jeg flytter over for et års tid og jobber for dem… De hadde jobb til meg om jeg ville det, så muligheten er absolutt der!

På fritiden var vi en del å handlet i Dublin og Dun Laoghaire på dagen , og på kveldstid var vi innom diverse puber. Vi fikk etter hvert The Ramblers Rest i Ballybrack som et slags møtested, fordi det var gangavstand, og der ble vi også kjent med en del irer.. Vi var jo også i Dublin på St.Patrics day. Jeg vil anbefale neste års kull, å reise til en mindre by som Bray. Det var så utrolig mye folk i Dublin at det egentlig ikke var sjans til å se noe. Jeg har noen bilder derfra, fra paraden, men de ble tatt fra strak arm og det er mest alle tilskuerne. Ellers så hadde jeg allerede vært i Dublin, i september, så jeg var på sightsing da, så jeg hadde ikke det behovet for å se det nå.

Vi prøvde å samle alle sammen i helgene og reise inn til Dublin, og ha det gøy, og jeg hadde det i hvertfall moro. Og det tror jeg de fleste andre hadde og. Vi danset hele kvelden og traff mye folk, som vi utveksla mailadresser med og slikt. Tror det ble en del venner for livet ut fra den turen, både norske og irer!

Mens jeg var i Irland, skrev jeg en blogg for at de hjemme kunne se; www.teddy.blogg.no
Der er det mer detaljert om hva jeg (vi) gjorde, spesielt på fritiden.

Og igjen. TUSEN TAKK FOR TUREN!!!!
Jeg unner absolutt alle å ha en like fin tid som meg der borte.
”I had the time of my life!!”

Mvh. Yngvild Wennevold

P.S. Bilder i fra turen kommer snart